RU
Влияние степени дисперсности препаратов битартрата калия на эффективность их использования для стабилизации вин
Номер: 5-6 (353-354), 2016Страницы: 38-40
Раздел: Технология
Автор(ы): А.А. Храпов , Н.М. Агеева
Аннотация:
Представлены результаты исследований влияния степени дисперсности препаратов битартрата калия на эффективность их использования для предотвращения кристаллических помутнений вин. Объектами исследований были сухие столовые виноматериалы, произведенные из сортов винограда Шардоне, Совиньон Блан и Каберне-Совиньон. Обработку виноматериалов с целью профилактики кристаллических помутнений осуществляли путем выдержки в течение 7–10 сут опытных образцов с добавкой препаратов битартрат калия российского производства и препарата Калинат («Эрбсле Гайзенхайм», Германия) в количестве 3 г/дм3. В качестве контроля использовали образцы виноматериалов, выдержанные при температуре от –4 до –6°С. Массовые концентрации катионов калия и кальция определяли методом капиллярного электрофореза на приборе Капель 105Р. Установлено, что использование препаратов битартрата калия для снижения концентрации катионов калия и кальция в виноматериале было значительно эффективней обработки холодом. Для определения влияния степени дисперсности препаратов битартрата калия на эффективность их действия препараты измельчали и разделяли на фракции с размером частиц от 0,25 до 2,0 мм для битартрата калия и от 0,25 до 1,0 мм для препарата Калинат. Установлено, что оптимум для сорбции катионов калия – размер частиц 0,5–0,75 мм, а катионов кальция – около 1 мм. Уменьшение степени дисперсности при размерах частиц более 1 мм в целом снижает эффективность действия обоих препаратов.
Ключевые слова: кристаллические помутнения вин, осадки, катионы калия, катионы кальция, битартрат калия, дисперсность
EN
Impact of the degree of dispersion of potassium bitartrate preparations on efficiency of their use for stabilization of wines
Number: 5-6 (353-354), 2016Pages: 38-40
Section: Technology
Authors(s): А.А. Khrapov, N.M. Ageeva
Annotation:
The studies results of the effect of the degree of dispersion of potassium bitartrate preparations on the efficiency of its use to prevent crystal wines turbidity are presented. Objects of research were dry table wine produced from grape varieties Chardonnay, Sauvignon Blanc and Cabernet Sauvignon. Treatment of wine to prevent crystal wines turbidity was achieved by aging for 7–10 days prototypes with additive potassium bitartrate preparations of Russian production and preparation Kalinat (Erbsl?h Geisenheim AG, Germany) in an amount of 3 g/dm3. As a control using samples of the wine is aged at temperature of –4 to –6°C. The mass concentration of potassium cations and calcium cations was determined by capillary electrophoresis on the device Kapel 105R. It is established that the use of potassium bitartrate preparations to reduce the concentration of cations of potassium and calcium in wine was significantly more effective treatment of cold. To determine the effect of the degree of dispersion of potassium bitartrate preparations on the effectiveness of their actions preparations are crushed and divided into fractions with a particle size of from 0,25 to 2,0 mm for the bitartrate potassium, and from 0,25 to 1,0 mm of the preparation Kalinat. It is established that the optimum for the sorption of cations of potassium particle size of 0,5–0,75 mm, and the cations of calcium is about 1 mm. Reduction of degree of dispersion in case of the sizes of particles more than 1 mm in general reduces efficiency of action of both preparations.
Keywords: crystal wine turbidity, precipitation, potassium cations, calcium cations, potassium bitartrate, dispersion