RU
Классификация древесины дуба для виноделия, произрастающего в Азербайджане
Номер: 2-3 (350-351), 2016Страницы: 113-115
Раздел: Методы исследования, качество и безопасность пищевой продукции
Автор(ы): Т.М. Панахов
Аннотация:
Исследованы образцы древесины дуба для виноделия, произрастающего в различных районах Азербайджана, с целью определения наиболее рационального их использования для производства клепки при изготовлении бочек. В соответствии с международной классификацией изучены химический состав и анатомическое строение 20 образцов древесины дуба черешчатого, каштанолистного, грузинского. Проведено сравнение образцов с образцами древесины дуба, произрастающего во Франции, России, Украине. В разработанной классификации определены наиболее пригодные виды дуба для изготовления бочек для выдержки белых, красных вин и их дистиллятов.
Ключевые слова: древесина дуба, анатомическое строение древесины, физико-химические показатели древесины, дуб черешчатый, дуб каштанолистный
EN
Classification of oak wood for winemaking growing in Azerbaijan
Number: 2-3 (350-351), 2016Pages: 113-115
Section: Methods of Investigation, Quality & Safety of Food Products
Authors(s): T.M. Panakhov
Annotation:
The oak wood samples for the winemaking growing in various regions of Azerbaijan for the purpose of determination of their most rational use for production of clapboard at production of casks are investigated. According to the international classification the chemical composition and an anatomic structure of 20 samples of oak wood of petiolate, chestnutleaf, georgian are studied. Comparison of samples with samples of oak wood growing in France, Russia, Ukraine is carried out. In the developed classification the most suitable species of an oak for production of casks for aging of white, red wines and their distillates are determined.
Keywords: oak wood, anatomic structure of wood, physical and chemical indicators of wood, petiolate oak, chestnutleaf oaк