RU
Методология создания консорциума пробиотических бактерий для функционального кисломолочного продукта

Номер: 2-3 (350-351), 2016
Страницы: 90-92
Раздел: Методы исследования, качество и безопасность пищевой продукции
Автор(ы): В.С. Ковалевская, Н.Р. Молодкина, Т.И. Тимофеенко, Ю.К. Павлова

Аннотация:
Исследованы 12 штаммов молочнокислых бактерий с целью создания консорциума пробиотических бактерий для функционального кисломолочного продукта. Результаты исследования антагонистической активности штаммов молочнокислых бактерий в отношении патогенных и условно-патогенных микроорганизмов свидетельствуют, что на нее в значительной степени влияет концентрация кислорода. Все виды показали существенно большие задержки роста патогенов в микроаэрофильной среде по сравнению с анаэробными условиями. Выбраны штаммы, имеющие зону задержки роста не менее 5 мм хотя бы в отношении одного из патогенов. По результатам исследования определены штаммы, показавшие наилучшую устойчивость к кислой среде и желчи. Проведена оценка перспективности совместного культивирования выбранных штаммов на основе предложенного метода определения типов взаимодействий между бактериями (биосовместимости). Выявлен наиболее устойчивый консорциум пробиотических штаммов: Lactobacillus brevis B-2792, Lactobacillus buchneri B-5812 и Lactococcus lactis B-2014, перспективный для создания функционального кисломолочного продукта.

Ключевые слова: молочнокислые бактерии, пробиотические культуры, антагонистическая активность, биосовместимость культур, кисломолочные продукты

EN
Methodology of creation of pro-biotic bacteria consortium for functional fermented milk product

Number: 2-3 (350-351), 2016
Pages: 90-92
Section: Methods of Investigation, Quality & Safety of Food Products
Authors(s): V.S. Kovalevskaya, N.R. Molodkina, T.I. Timofeenko, YU.K. Pavlova

Annotation:
The 12 strains of lactic bacteria for the purpose of creation of pro-biotic bacteria consortium for functional fermented milk product are investigated. The research results of antagonistic activity of strains of lactic bacteria concerning pathogenic and opportunistic microorganisms testify that it is influenced substantially by concentration of oxygen. All types showed significantly big growth inhibitions of pathogens in the microaerophilic medium in comparison with anaerobic conditions. The strains having a growth inhibition zone not less than 5 mm at least concerning one of pathogens are chosen. By results of research the strains which showed the best resistance to the sour environment and bile are defined. The assessment of prospects of joint cultivation of the chosen strains on the basis of the offered method of definition of types of interactions between bacteria (biocompatibility) is carried out. The steadiest consortium of pro-biotic strains is revealed: Lactobacillus brevis B-2792, Lactobacillus buchneri B-5812 and Lactococcus lactis B-2014, perspective for creation of functional fermented milk product.

Keywords: lactic bacteria, pro-biotic cultures, antagonistic activity, biocompatibility of cultures, fermented milk products