RU
Разработка системы управления охраной труда на малых предприятиях пищевого профиля

Номер: 1 (349), 2016
Страницы: 113-116
Раздел: Методы исследования, качество и безопасность пищевой продукции
Автор(ы): Т.В. Ригер, Н.В. Сапрыкина, В.И. Демин, Н.Ю. Истошина

Аннотация:
Исследованы условия и состояние охраны труда (ОТ) на малом предприятии пищевой отрасли, производящем хлебобулочные изделия. Проведен анализ состояния ОТ и выявлены нарушения требований нормативных документов. Предложено осуществление ряда мероприятий по нормализации условий труда на малом предприятии и создание системы управления охраной труда (СУОТ). Разработана модель СУОТ для исследованного предприятия, учитывающая особенности пищевой отрасли. Проведена оценка профессионального риска по материалам аттестации условий труда на рабочих местах. В качестве критерия оценки профессионального риска выбран коэффициент безопасности труда на рабочем месте. Рассчитаны коэффициенты безопасности труда на всех рабочих местах предприятия до и после осуществления мероприятий по нормализации условий труда. Результаты свидетельствуют, что внедрение СУОТ позволило снизить профессиональный риск на рабочих местах и повысить коэффициенты безопасности труда. Разработаны проекты стандартов предприятия на основные процедуры ОТ. Годовой экономический эффект от внедрения СУОТ на малом предприятии составил 206,58 тыс. р.

Ключевые слова: малое предприятие, условия труда, производственный травматизм, охрана труда, профессиональная заболеваемость, система управления охраной труда, профессиональный риск, коэффициент безопасности труда

EN
Development of the safety management system at small enterprises of food profile

Number: 1 (349), 2016
Pages: 113-116
Section: Methods of Investigation, Quality & Safety of Food Products
Authors(s): T.V. Riger, N.V. Saprykina, V.I. Demin, N.YU. Istoshina

Annotation:
The conditions and state of the labor protection (LP) at the small enterprise of food branch making bakery products are investigated. The analysis of LP state is carried out and violations of requirements of normative documents are revealed. Implementation of number of actions for normalization of working conditions at small enterprise and creation of the safety management system (SMS) is offered. The SMS model for the studied enterprise considering features of food branch is developed. The assessment of professional risk on materials of certification of working conditions on workplaces is carried out. As criterion of assessment of professional risk the coefficient of labor safety on workplace is chosen. The coefficients of labor safety on all workplaces of the enterprise before implementation of actions for normalization of working conditions are calculated. The results testify that introduction of SMS allowed to lower professional risk on workplaces and to increase coefficients of labor safety. Drafts of standards of the enterprise on the LP main procedures are developed. Annual economic effect of introduction of SMS at small enterprise made 206,58 thousand rubles.

Keywords: small enterprise, working conditions, operational injuries, labor protection, professional incidence, safety management system, professional risk, coefficient of labor safety