RU
Препаративное СО2-экстрагирование компонентов из растительного сырья

Номер: 1 (349), 2016
Страницы: 42-46
Раздел: Технология
Автор(ы): Г.И. Касьянов , С.М. Силинская , Е.В. Иночкина , Д.Е. Занин

Аннотация:
Исследована целесообразность получения индивидуальных компонентов путем СО2-экстрагирования из растительного сырья на примере семян амаранта и хвои пихты сибирской. Экстракцию осуществляли на универсальной установке экстракционного цеха ООО «Компания Караван». Определены органолептические и физико-химические показатели полученных экстрактов. Состав СО2-экстрактов анализировали методом тонкослойной хроматографии с помощью программы Sorbfil TLC Videodensitomer. На основании Rf-пиков компонентов идентифицированы основные вещества, входящие в состав исследованных СО2-экстрактов. Установлено, что в составе СО2-экстракта из семян амаранта присутствуют фосфолипиды, глицериды, жирные кислоты (преимущественно полиненасыщенные), сквален; в составе СО2-экстракта из хвои пихты сибирской – фосфолипиды, камфен, борнилацетат, полипренолы, мальтол. Определены параметры давления, способствующие максимальному выходу индивидуальных компонентов способом препаративной СО2-экстракции из семян амаранта и хвои пихты сибирской. Полученные результаты свидетельствуют о возможности селективного, препаративного СО2-экстрагирования биологически активных веществ из растительного сырья. При сверхкритической экстракции максимальный выход веществ достигается при давлении паров СО2 от 8 до 70 МПа, температуре от 35 до 80°С, продолжительности процесса 50 мин, соотношении сырье–экстрагент 1 : 8. Путем программирования изменения давления и температуры можно извлекать из растительного сырья индивидуальные чистые компоненты: борнилацетат, мальтол, сквален и др.

Ключевые слова: экстракты из растительного сырья, СО2-экстрагирование, препаративное экстрагирование, семена амаранта, хвоя пихты сибирской

EN
Preparative CO2-extraction of components from vegetable raw materials

Number: 1 (349), 2016
Pages: 42-46
Section: Technology
Authors(s): G.I. Kasyanov , S.M. Silinskaya , E.V. Inochkina , D.E. Zanin

Annotation:
Expediency of production individual components by CO2-extraction from vegetable raw materials on the example of amaranth seeds and needles of Siberian fir is investigated. The extraction was carried out on universal installation of extraction shop JSC “Caravan Company”. Organoleptic and physical and chemical indicators of the produced extracts are determined. The composition of CO2-extracts was analyzed by method of thin-layer chromatography by means of the Sorbfil TLC Videodensitomer program. On the basis of Rf-peaks of components the main substances which are a composition of the studied CO2-extracts are identified. It is established that as a composition of CO2-extract from amaranth seeds there are phospholipids, glycerides, fatty acids (mainly polynonsaturated), squalene; as a composition of CO2-extract from needles of Siberian fir – phospholipids, camphene, bornylacetate, polyprenols, maltol. Pressure parameters promoting the maximum yield of individual components in the way of preparative CO2-extraction from amaranth seeds and needles of Siberian fir are determined. The obtained results testify to possibility of selective, preparative CO2-extraction of biologically active agents from vegetable raw materials. At supercritical extraction the maximum yield of substances is reached with a pressure of CO2 vapors from 8 to 70 MPa, temperature from 35 to 80°C, duration of process of 50 min, a ratio raw materials – extractant 1 : 8. By programming of change of pressure and temperature it is possible to produce individual pure components from vegetable raw materials: bornylacetate, maltol, squalene, etc.

Keywords: extracts from vegetable raw materials, CO2-extraction, preparative extraction, amaranth seeds, needles of Siberian fir