RU
Изменение электрофизических показателей качества свежевыжатых соков при их обработке во вращающемся магнитном поле

Номер: 4 (346), 2015
Страницы: 81-83
Раздел: Процессы и аппараты
Автор(ы): Е.А. Михайлова, Л.Н. Тележенко, Е.П. Штепа

Аннотация:
Улучшение качества свежевыжатых соков возможно путем их купажирования и последующей обработки во вращающемся электромагнитном поле. Вращающееся магнитное поле создавалось статором трехфазного асинхронного двигателя, в который помещали емкость с соком. Возникающая между электродами электродвижущая сила (ЭДС) способствует изменению электрофизических показателей качества соков. Установлено уменьшение ЭДС исследованных соков: яблочного, морковного, тыквенного, их смеси, а также сока из ростков пшеницы и экстракта зерен проросшей пшеницы – после обработки в магнитном поле с течением времени на 3,22–17,5%, что свидетельствует об уменьшении редокс-потенциала. Показано, что обработанные магнитным полем соки проявляют восстанавливающие свойства, а следовательно, обладают оздоравливающим действием.

Ключевые слова: свежевыжатые соки, электродвижущая сила, магнитное поле, окислительно-восстановительный потенциал

EN
Changing of electrophysical indeces quality of fresh squeezed out juices during their processing in the rotating magnetic field

Number: 4 (346), 2015
Pages: 81-83
Section: Processes & Apparatus
Authors(s): E.A. Mikhaylova, L.N. Telezhenko, E.P. Shtepa

Annotation:
Improvement of fresh squeezed out juices quality is possible by their mixing in the proper proportion and subsequent processing in the rotating electromagnetic field. The rotating magnetic field was created by the stаtor of a three-phase asynchronous motor, in which a capacitance with some juice was placed. The electromotive force (EMF), which arose between the electrodes, contributes to changing of electrophysical indices of juices quality. It has been proved that reducing of EMF of the investigated juices: apple, carrot, pumpkin, their mixture, as well as juice from sprouts of germinated wheat and extracts of germinated wheat grains occured after the processing in magnetic field in the function of time by 3,22–17,5%. It testifies to reducing of the redox-potential. It has been shown, that the juices treated by magnetic field reveal reducing properties and there fore possess sanitary action.

Keywords: fresh squeezed out juices, electromotive force, magnetic field, oxidation-reduction potential