RU
Исследование химического состава кофейного шлама с целью получения биологически активных добавок

Номер: 4 (346), 2015
Страницы: 79-80
Раздел: Технология
Автор(ы): Б.О. Хашпакянц, И.Б. Красина, П.С. Красин

Аннотация:
Исследован кофейный шлам, полученный после выработки растворимого кофе на кофейной фабрике «Нестле – Кубань». Для получения растворимого кофе использовалась смесь кофейных зерен Арабика – 60% и Робуста – 40%. Изучен химический состав кофейного шлама, отобранного непосредственно после извлечения из него водорастворимых веществ, в сравнении с кофейным зерном. Показано, что кофейный шлам содержит в своем составе ряд физиологически ценных ингредиентов: белки, липиды, пищевые волокна и фенольные соединения. Исследование аминокислотного состава белков кофейного шлама показало, что в нем представлены все незаменимые аминокислоты. Установлено, что в составе липидов кофейного шлама содержится до 60,5% ненасыщенных жирных кислот (из них 50,1% полиненасыщенных). Выявлено, что по показателям безопасности кофейный шлам соответствует требованиям ТР ТС и может быть использован для получения биологически активных добавок и компонентов функциональных пищевых продуктов.

Ключевые слова: кофейный шлам, химический состав, липиды, аминокислотный состав белков

EN
Study of chemical composition of the coffee sludge with aim of obtaining dietary supplements

Number: 4 (346), 2015
Pages: 79-80
Section: Technology
Authors(s): B.O. Khashpakyants, I.B. Krasina, P.S. Krasin

Annotation:
Coffee sludge obtained after production of instant coffee in coffee factory “Nestle – Kuban” was researched. Blend of coffee beans Arabica 60% and Robusta 40% was used to obtain instant coffee. The chemical composition of the coffee sludge taken immediately after extraction from it of water-soluble substances is studied in comparison with coffee grain. It is shown that the coffee sludge contains a number of physiologically valuable ingredients: proteins, lipids, dietary fiber and phenolic compounds. Research of amino-acid composition of proteins of coffee sludge showed that in it all essential amino acids are presented. It is established that in the lipid composition of the coffee sludge contains to 60,5% of unsaturated fatty acids (of which 50,1% of polyunsaturated). It was found that the safety indicators of the coffee sludge meet the requirements of TR CU and can be used for dietary supplements and functional components of food.

Keywords: coffee sludge, chemical composition, lipids, amino acid composition of proteins