RU
Видовой и количественный состав поверхностной микрофлоры плодов тропического манго

Номер: 1 (343), 2015
Страницы: 16-17
Раздел: Химия пищевых продуктов и материалов
Автор(ы): Ю.Ф. Мишанин, Г.И. Касьянов, А.А. Запорожский, В.С. Коробицын, Ж.-Ф. Карикурубу

Аннотация:
Изложены результаты микробиологических исследований почвы и поверхности плодов тропического манго. Установлено различие видового и количественного состава микроорганизмов в почве и на поверхности плодов манго. На плодах общее количество колоний микроорганизмов было на 23,13% меньше, чем в почве; аммонифицирующих бактерий Bac. mycoides, Bac. mesentericus на 45% меньше; денитрифицирующих микроорганизмов Pseudomonas fluorescens, Pseudomonas aeruginosa в 3,5 раза меньше; азотфиксирующих микроорганизмов Azotobacter chroococcum и Clostridium pasterianum в 5 раз меньше; колоний Actinomices в 2,5 раза меньше; термофильных микроорганизмов на поверхности плодов не обнаружено. На плодах манго выделено на 33,3% больше микроорганизмов уксуснокислого брожения Bact. aceti и Acetobacter aceti, на 23,3% больше гнилостных микроорганизмов Bact. herbicola, Bact. subtilis в сравнении с показателями микроорганизмов поверхности почвы. Количество колоний микроорганизмов маслянокислого брожения Clostridium butiricum и Pseudomonas fluorescens, грибов Aspergillus, Mucor, Penicillium в почве и на поверхности плодов манго не имело существенных количественных различий. Полученные результаты микробиологических исследований почвы и поверхности плодов манго необходимо учитывать при производстве фруктовых соков и пюре, что позволит производить более безопасные и качественные продукты.

Ключевые слова: плоды манго, видовой состав микроорганизмов, содержание микроорганизмов в почве

EN
Species and quantitative composition of surface microorganisms of tropical mango fruits

Number: 1 (343), 2015
Pages: 16-17
Section: Chemistry of Food Products & Materials
Authors(s): Yu.F. Mishanin, G.I. Kasyanov, A.A. Zaporozhskiy, V.S. Korobitsyn, J.-F. Karikurubu

Annotation:
Results of microbiological researches of soil and surface of tropical mango fruits are stated. Distinction of species and quantitative composition of microorganisms in the soil and on a surface of mango fruits is established. On fruits the total of colonies of microorganisms was 23,13% less, than in soil; ammonifying bacteria of Bac. mycoides, Bac. mesentericus is 45% less; denitrifying microorganisms of Pseudomonas fluorescens, Pseudomonas aeruginosa are 3,5 times less; nitrogen-fixing microorganisms of Azotobacter chroococcum and Clostridium pasterianum 5 times smaller; colonies of Actinomices are 2,5 times less; thermophilic microorganisms on a surface of fruits it isn’t revealed. On mangoes allocated more by 33,3% acetic acid fermentation of microorganisms Bact. aceti and Acetobacter aceti, 23,3% of putrefactive microorganisms Bact. herbicola, Bact. subtilis in comparison with indicators of the soil microorganisms. Colony count of butyric acid fermentation Clostridium butiricum and Pseudomonas fluorescens, fungi Aspergillus, Mucor, Penicillium in soil and on surface of mango fruits had no essential quantitative distinctions. The obtained results of microbiological researches of the soil and surface mango fruits need to be considered by production of fruit juice and mashed potatoes that will allow to make safer and qualitative products.

Keywords: mango fruits, species composition of microorganisms, contents of microorganisms in soil