RU
Разработка методики дегустационной оценки смеси для кальяна

Номер: 1 (343), 2015
Страницы: 122-5
Раздел: Методы исследования, качество и безопасность пищевой продукции
Автор(ы): Е.В. Гнучих, О.А. Жабенцова, М.В. Шкидюк, Н.Н. Матюхина

Аннотация:
Российский рынок смесей для кальяна, содержащих и не содержащих табак, обладающих различными вкусами и ароматами, в последние годы значительно расширяется, поэтому разработка методики дегустационной оценки таких смесей является актуальной. Подобная методика дегустационной оценки дыма смеси для кальяна разработана в лаборатории технологии производства табачных изделий ВНИИТТИ. В основу методики положена ранее разработанная институтом методика дегустационной оценки сигарет, применяющаяся в промышленности и в научных исследованиях. Выявлены и обоснованы органолептические показатели дыма смеси для кальяна, определяемые методом дегустационной оценки, которые расположены в порядке значимости и оценены в зависимости от степени интенсивности. Описаны основные характеристики предложенных показателей, дана их балльная оценка. Методика может быть использована для контроля качества и безопасности выпускающейся продукции и при разработке новых рецептур.

Ключевые слова: смеси для кальяна, табак для кальяна, дым кальяна, аромат, вкус, усилие при затяжке, плотность дыма, крепость, методика дегустационной оценки

EN
Development of degustation evaluation method of hookah mixes

Number: 1 (343), 2015
Pages: 122-5
Section: Methods of Investigation, Quality & Safety of Food Products
Authors(s): E.V. Gnuchikh, O.A. Zhabentsova, M.V. Shkidyuk, N.N. Matyukhina

Annotation:
The Russian market of the mixes for hookah which are containing and not containing tobacco, possessing various tastes and aromas considerably extends in recent years therefore development of technique of tasting assessment of such mixes is actual. The similar technique of a tasting assessment of a smoke of mix is developed for a hookah in laboratory of the production technology of tobacco products VNIITTI. The technique of a tasting assessment of cigarettes which is earlier developed by institute applied in the industry and in scientific researches is the basis for technique. The organoleptic indicators of a smoke of mix for hookah determined by method of tasting assessment which are located as the importance are revealed and proved and estimated depending on intensity degree. The main characteristics of the offered indicators are described, their numerical score is given. The technique can be used for quality control and safety of the issued production and when developing new compoundings.

Keywords: hookah mixes, tobacco for hookah, hookah smoke, aroma, taste, force for puff, smoke density, strength, method of degustation evaluation