RU
Технологии комплексной переработки томатов с использованием различных способов сушки

Номер: 1 (343), 2015
Страницы: 42-44
Раздел: Технология
Автор(ы): А.М. Гаджиева

Аннотация:
Сроки хранения томатной продукции в натуральном виде ограничены. С целью совершенствования технологии переработки томатов проанализирована возможность их сушки при щадящих технологических режимах, позволяющих максимально сохранить ценные компоненты сырья – пищевые волокна, пектиновые вещества, макро- и микроэлементы, витамины. Представлены результаты исследований по разработке инновационных технологий комплексной переработки томатного сырья с использованием электромагнитных полей крайне низких и сверхвысоких частот (ЭМП НЧ и СВЧ) и СО2-экстракции. Установлено, что организация СВЧ-сушки томатов в среде инертного газа способствует повышению эффективности процесса. Разработана технология сушки томатного сырья с использованием ЭМП СВЧ в среде азота. Представлена схема установки для сушки томатных выжимок с помощью ЭМП НЧ и СВЧ, описаны принципы ее работы. Разработана технология получения томатного порошка из томатного сока с мякотью, изучен его химический состав. Исследована возможность применения томатного порошка как обогащающей добавки в рецептурах различных продуктов питания. Разработан способ получения из сухих томатных выжимок, семян и кожицы томатов СО2-экстрактов, содержащих значительное количество биологически активных веществ.

Ключевые слова: томаты, сушеные томаты, вяленые томаты, томатные выжимки, томатный порошок, СО2-экстракты, СВЧ-сушка

EN
Complex processing technologies of tomatoes with use of drying various ways

Number: 1 (343), 2015
Pages: 42-44
Section: Technology
Authors(s): A.M. Gadzhieva

Annotation:
The periods of storage of tomato production in the natural form are limited. For the purpose improvement of processing tomatoes technology of possibility of their drying at the sparing technological modes allowing to keep as much as possible valuable components of raw materials – food fibers, pectin substances; macro- and microelements, vitamins is analysed. The researches results on development of innovative technologies of complex processing of tomato raw materials with use of electromagnetic fields of the lowest and superhigh frequencies (EMP LF and SHF) and CO2-extractions are presented. It is established that the organization of SHF drying of tomatoes in the environment of inert gas promotes increase of efficiency of process. The technology of drying of tomato raw materials with use of EMP SHF in the environment of nitrogen is developed. The scheme of installation for drying of tomato residue by means of EMP LF and SHF is submitted, the principles of its work are described. The technology of manufacture tomato powder from tomato juice with pulp is developed, its chemical composition is studied. Possibility of use of tomato powder as the enriching additive in compoundings of various food is investigated. The way of production from a dry tomato residue, seeds and thin skin of tomatoes of the CO2-extracts containing significant amount of biologically active agents is developed.

Keywords: tomatoes, dried tomatoes, jerked tomatoes, tomato residue, tomato powder, CO2-extracts, SHF drying