RU
Влияние состояния полиферментного комплекса мышц сердца мускусных уток на качественные показатели получаемого мяса
Номер: 5-6 (341-342), 2014Страницы: 93-95
Раздел: Методы исследования, качество и безопасность пищевой продукции
Автор(ы): Ю.Ф. Мишанин, Г.И. Касьянов, А.А. Запорожский, В.С. Коробицын, Г.М. Рашидова
Аннотация:
Изложены результаты исследования влияния содержания микроэлементов в рационе мускусных уток на состояние кинетических свойств 2-кетоглутаратдегидрогеназного комплекса (КГДК) в сердечной мышце. При недостатке в организме микроэлементов (селен, кобальт, йод, марганец) КГДК, очевидно, является функционально менее совершенным на уровне первого и второго компонентов комплекса, но вместе с тем обладает признаками положительной кооперативности активных центров третьего компонента, который, однако, не лимитирует скорости суммарного процесса окислительного декарбоксилирования 2-кетоглутарата. Полученные результаты свидетельствуют, что включение в рацион уток премикса со стабилизированными микроэлементами в форме солей йода, кобальта, селена и марганца положительно влияет на морфологические и биохимические показатели крови мускусных уток, а также на мясную продуктивность: живую массу, мышечную массу, товарную оценку тушек.
Ключевые слова: мускусные утки, микроэлементы, пируватдегидрогеназный комплекс, сердечная мышца, мясная продуктивность
EN
Influence of the multienzyme complex condition of heart muscles of perching ducks on quality indicators of obtained meat
Number: 5-6 (341-342), 2014Pages: 93-95
Section: Methods of Investigation, Quality & Safety of Food Products
Authors(s): Yu.F. Mishanin, G.I. Kasyanov, A.A. Zaporozhsky, V.S. Korobitsyn, G.M. Rashidova
Annotation:
The researches results of influence of the contents of microelements in a diet of perching ducks on a condition of kinetic properties of a 2-ketoglutarate dehydrogenase complex (KGDC) in a cardiac muscle are stated. At a lack of an organism of microelements (selenium, cobalt, iodine, manganese) KGDC, obviously, is functionally less perfect at the level of the first and second components of a complex, but at the same time possesses signs of positive cooperativity of the active centers of the third component which however doesn't limit the speed of total process of oxidizing decarboxylation 2-ketoglutarate. The obtained results testify that inclusion in a diet of ducks of premix with the stabilized microelements in the form of salts of iodine, cobalt, selenium and manganese positively influences morphological and biochemical indicators of blood of perching ducks, and also meat productivity: live weight, muscular weight, commodity assessment of carcasses.
Keywords: perching ducks, microelements, pyruvate dehydrogenase complex, cardiac muscle, meat productivity