RU
Совершенствование технологии переработки семян голосемянной тыквы

Номер: 5-6 (341-342), 2014
Страницы: 53-54
Раздел: Технология
Автор(ы): И.Н. Алёнкина, В.В. Деревенко, А.В. Тагаков

Аннотация:
Усовершенствована технология и разработана технологическая линия для переработки семян голосемянной тыквы сорта Штирийская масляная для получения тыквенного масла и ценного высокобелкового жмыха, который можно использовать в качестве добавки в продуктах питания функционального назначения. Исследованы основные технологические характеристики, важные при переработке семян тыквы. Определен их химический состав с точки зрения биологической ценности получаемых продуктов. В усовершенствованной технологии с целью повышения ее эффективности при обжаривании семян используется термообработка ИК-облучением. Установлены основные параметры процесса, выявлено влияние термоденатурации ИК-облучением на изменение растворимости группового состава белков семян тыквы. Предложенная технологическая линия переработки семян голосемянной тыквы сорта Штирийская масляная включает этапы очистки семян тыквы от сорных примесей, конвективной сушки, осуществляемой в разработанной сушилке, термообработки семян ИК-облучением, отжим масла на пресс-экструдере, первичную очистку масла.

Ключевые слова: семена голосемянной тыквы сорта Штирийская масляная, химический состав семян тыквы, ИК-облучение, технологическая линия переработки семян тыквы

EN
Improvement of processing technology of gymnospermous pumpkin seeds

Number: 5-6 (341-342), 2014
Pages: 53-54
Section: Technology
Authors(s): I.N. Alenkina, V.V. Derevenko, A.V. Tagakov

Annotation:
The technology is improved and the technological line is developed for processing of gymnospermous pumpkin seeds of variety “Styrian oil” for produce pumpkin oil and valuable high-protein cake which can be used as an additive in food of functional purpose. The main technical characteristics, important are investigated when processing seeds of pumpkin. Their chemical composition from the point of view of the biological value of obtained products is defined. In advanced technology for the purpose of increase of its efficiency when frying seeds heat treatment by IR-radiation is used. Key parameters of process are established, thermo-denaturation influence by IR-radiation on change of solubility of group composition of proteins of pumpkin seeds is revealed. The offered technological line of processing of gymnospermous pumpkin seeds of variety “Styrian oil” includes stages of cleaning of pumpkin seeds from weed impurity, the convective drying which is carried out in the developed dryer, heat treatments of seeds by IR-radiation, an oil extraction on a press extruder, primary purification of oil.

Keywords: gymnospermous pumpkin seeds of variety “Styrian oil”, chemical composition of pumpkin seeds, IR-radiation, technological line of pumpkin seeds processing