RU
Интенсификация процесса сушки плодов и семян папайи при комбинировании СВЧ и солнечной энергии

Номер: 5-6 (341-342), 2014
Страницы: 39-40
Раздел: Технология
Автор(ы): Ж.-Ф. Карикурубу

Аннотация:
Представлена схема комбинированной лабораторной установки для СВЧ- и гелиосушки растительного сырья. Установка состоит из трех главных блоков: генератора СВЧ-энергии, генератора солнечной энергии и блока подачи и приема инертного газа (аргон). Высушиваемый продукт максимально предохраняется от окисления, а синергетический эффект технологических режимов сушки гарантирует отсутствие нежелательной микрофлоры в готовой продукции. Физико-химические исследования продуктов комплексной сушки показали лучшее сохранение в них питательных веществ и витаминов, чем в высушенных традиционным путем – конвективной сушкой. Приведены результаты исследования химического состава мякоти плодов и семян папайи, высушенных различными способами. Установлено, что структурно-механические изменения клеток в объектах сушки меньше выражены при СВЧ-сушке и значительно меньше при солнечной сушке. Проведенные исследования подтвердили практическую и экономическую целесообразность использования комбинированной СВЧ и солнечной энергии для сушки продуктов переработки папайи при предварительной кратковременной СВЧ-обработке сырья при 80–90°С с последующей сушкой при температуре 30–60°С, что позволило сократить время сушки до 3 ч и снизить энергозатраты.

Ключевые слова: мякоть плодов папайи, семена папайи, СВЧ-энергия, инертный газ, солнечная энергия, комбинированная сушка

EN
Intensification of drying process of fruits and seeds papaya at the combination of microwave and solar energy

Number: 5-6 (341-342), 2014
Pages: 39-40
Section: Technology
Authors(s): J.-F. Karikurubu

Annotation:
The scheme of the combined laboratory installation for the microwave- and solar-drying of vegetable raw materials is submitted. Installation consists of three main blocks: generator of microwave energy, generator of solar energy and block of giving and reception of inert gas (argon). Dried-up product is as much as possible protected from oxidation, also synergetic effect of technological modes of drying guarantees the absence of undesirable micro flora in the finished product. Physical-chemical researches of products of the combined drying showed the best preservation in them of nutrients and vitamins, than in dried up by a traditional way – convective drying. Results of research of a chemical composition of pulp of fruits and the seeds of the papaya which have been dried up in various ways are given. It is established that structural-mechanical changes of cages in objects of drying are less expressed at microwave drying and much less at solar drying. The conducted researches confirmed practical and economic feasibility of use combined by the microwave and solar energy for drying of products of processing of a papaya at preliminary short-term microwave processing of raw materials at 80–90°C with the subsequent drying at a temperature of 30–60°C that allowed to reduce drying time to 3 h and to lower energy consumption.

Keywords: pulp of papaya fruits, seeds of papaya, the microwave energy, inert gas, solar energy, combined drying