RU
Анализ зависимости предельного напряжения сдвига комбинированных масс на основе творога от количества белка и влаги
Номер: 4 (340), 2014Страницы: 111-112
Раздел: Методы исследования, качество и безопасность пищевой продукции
Автор(ы): И.А. Круглова, Н.Т. Шамкова, А.В. Яковлева
Аннотация:
Проведен корреляционно-регрессионный анализ для определения зависимости предельного напряжения сдвига (ПНС) от количества белка и влаги в комбинированных массах на основе творога, изучены степень и форма их корреляции, оценена теснота их связи. Результаты показывают, что чем больше значение соотношения влаги и белка, тем ниже значения ПНС, и, наоборот, чем больше белка и меньше влаги, тем значения ПНС выше. Между ПНС и содержанием белка выявлена положительная корреляционная связь, тогда как между содержанием влаги и ПНС – отрицательная. Проведенный корреляционно-регрессионный анализ позволил получить статистическую математическую модель в виде уравнения регрессии зависимости ПНС от содержания белка и влаги в комбинированных массах на основе творога, определить эффективность полученного уравнения, подтвердить прямолинейную зависимость между исследованными параметрами, позволил предположить, что между экспериментальными данными структурно-механического анализа имеется высокая корреляционная связь.
Ключевые слова: предельное напряжение сдвига, влага, белок, линейная зависимость, корреляция, регрессия, комбинированные массы на основе творога
EN
Dependence analysis of critical shear stress of the combined masses on basis cottage cheese from quantity of protein and moisture
Number: 4 (340), 2014Pages: 111-112
Section: Methods of Investigation, Quality & Safety of Food Products
Authors(s): I.A. Kruglova, N.T. Shamkova, А.V. Yakovleva
Annotation:
The correlation-regression analysis for determination of dependence of critical shear stress (CSS) from quantity of protein and moisture in the combined masses on the basis of cottage cheese is carried out, degree and a form of their correlation are studied, and narrowness of their communication is estimated. Results show that the more value of a ratio of moisture and protein, the value of CSS is lower, and, on the contrary, the more protein less moisture, than the values of CSS are higher. Positive correlation communication between CSS and protein content is revealed, whereas between moisture content and CSS – negative. The carried-out correlation and regression analysis allowed to obtain statistical mathematical model in the form of the equation of regression of dependence of CSS from protein content and moisture in the combined masses on the basis of cottage cheese, to define efficiency of the obtained equation, to confirm rectilinear dependence between the studied parameters, allowed to assume that between experimental data of the structural-mechanical analysis there is a high correlation communication.
Keywords: critical shear stress, moisture, protein, linear dependence, correlation, regression, combined masses on the basis of cottage cheese