RU
Технологические особенности сушки плодов хурмы

Номер: 4 (340), 2014
Страницы: 75-77
Раздел: Технология
Автор(ы): Е.И. Мякинникова

Аннотация:
Описаны преимущества сушки сельскохозяйственного сырья с целью длительной сохранности его свойств. Изучена возможность сушки плодов хурмы, выращиваемых в южных регионах России. Проанализированы технологические особенности традиционных и предложенных автором способов сушки плодов хурмы. Разработана инновационная технология удаления влаги из плодов хурмы на универсальной сушильной установке с использованием в качестве сушильного агента инертного газа аргона. Разработанное оборудование и способ сушки позволяют повысить качество сушеных плодов хурмы за счет применения щадящего способа сушки. Плоды можно высушивать в целом виде или нарезанными на дольки. Температура инертного газа не выше 45°С, скорость – 0,3 м/с. Продолжительность сушки зависит от вида сырья: для целых плодов она составляет 8–10 ч, для нарезанных дольками 7,5–8 ч. Представлена компоновочная схема установки для сушки плодов хурмы. Приведен химический состав плодов хурмы следующих сортов: Джиро, Зенджи-Мару, Нитари, Россиянка, Хиакуме, Яблочный. Содержание витамина С и в-каротина в образцах хурмы, высушенных по предложенному способу, на 10–15% выше, чем в плодах, высушенных традиционным способом.

Ключевые слова: хурма, сушка растительного сырья, химический состав плодов, сушильная установка, содержание витаминов

EN
Technological peculiarities of persimmon fruits drying

Number: 4 (340), 2014
Pages: 75-77
Section: Technology
Authors(s): E.I. Myakinnikova

Annotation:
The advantages of drying of agricultural raw materials for the purpose of long safety of its properties are described. Possibility of drying of the persimmon fruits which is grown up in the southern regions of Russia is studied. Technological peculiarities of the ways of drying of persimmon fruits of traditional and offered by the author are analysed. The innovative technology of removal of moisture from persimmon fruits on universal drying installation with use as the drying agent of inert gas of argon is developed. The developed equipment and way of drying allow to increase quality of dried persimmon fruits of due to application of a sparing way of drying. Fruits can be dried up in the whole look or cut on segments. Temperature of inert gas isn't above 45°C, speed – 0,3 m/s. Duration of drying depends on a type of raw materials: for the whole fruits it makes 8–10 h, for 7,5–8 h cut by segments. The layout scheme of installation for drying of a persimmon fruits is submitted. The chemical composition of a persimmon fruits of the following grades is given: Dzhiro, Zendzhi-Maru, Nitari, Rossianka, Hiakume, Apple. The content of vitamin C and в-carotene in the samples of the persimmon which have been dried up on the offered way, is 10–15% higher, than in the fruits which have been dried up in the traditional way.

Keywords: persimmon, drying of vegetable raw materials, chemical composition of fruits, drying installation, content of vitamins