RU
Влияние ИК-облучения на изменение растворимости белковых фракций семян дыни

Номер: 2-3 (338-339), 2014
Страницы: 121-122
Раздел: Краткие сообщения
Автор(ы): В.В. Деревенко, Г.Х. Мирзоев, А.В. Тагаков

Аннотация:
Кратковременное воздействие ИК-облучения на масличные семена позволяет подготовить их к эффективной переработке, способствует инактивации антипитательных веществ, получению высококачественного жмыха и растительного масла. Представлены результаты исследования влияния ИК-обработки на изменение растворимости белковых фракций семян дыни. На основании экспериментальных данных получено уравнение регрессии для расчета температуры семян дыни при ИК-обработке в зависимости от удельного теплового потока, расстояния от ИК-ламп до слоя семян, продолжительности ИК-облучения, влажности исходных семян дыни. Выполнено ранжирование роли факторов в зоне лучшего выхода и установлен характер изменения растворимости соле-, водо-, спирто- и щелочерастворимых белков в зависимости от температуры при ИК-облучении. Установлено, что наиболее чувствительна к ИК-обработке солерастворимая фракция белков, содержание которой резко уменьшается с увеличением температуры до 90–110°С, а затем также резко увеличивается с ростом температуры до 130°С; обратный характер имеют изменения содержания щелочерастворимой фракции белков семян дыни.

Ключевые слова: ИК-облучение, термоденатурация белков, фракционный состав белков семян дыни, растворимость белков

EN
Influence of IR-processing on change of solubility of protein fractions melon seeds

Number: 2-3 (338-339), 2014
Pages: 121-122
Section: Short Reports
Authors(s): V.V. Derevenko, G.Kh. Mirzoev, A.V. Tagakov

Annotation:
Short-term impact of IR-radiation on oilseeds allows to prepare them for effective processing, promotes an inactivation of anti-nutrients, receiving high-quality cake and vegetable oil. Results of research influence of IR-processing on change of solubility of protein fractions of seeds of a melon are submitted. On the basis of experimental data authors receive the equation of regression for calculation of temperature of seeds of a melon at IR-heat treatment depending on a specific heat flux, distance from IR-lamps up to bed of seeds, duration of the IR-radiation, dampness of initial seeds of a melon. Ranging factors in a zone of the best yield is executed and character of change of solubility salt-, water-, alcohol- and alkali-soluble proteins is determined depending on temperature of the IR-radiation. It is established that the salt-soluble fraction of the proteins is most sensitive to IR-processing, which contents sharply decreases with increase in temperature to 90–110°C and then also sharply increases with temperature growth to 130°C; changes of the contents of alkali-soluble fraction of proteins of melon seeds have the return character.

Keywords: IR-radiation, thermo-denaturation of proteins, fractional composition of proteins melon seeds, solubility of proteins