RU
Методы, применяемые при оценке состояния питания и здоровья различных групп населения
Номер: 2-3 (338-339), 2014Страницы: 92-95
Раздел: Методы исследования, качество и безопасность пищевой продукции
Автор(ы): М.С. Куракин, Р.Б. Колтович, М.Н. Клишина
Аннотация:
Рассмотрены особенности методов количественной и качественной оценки состояния питания различных групп населения, в том числе детей дошкольного и школьного возраста. Представлены развернутые характеристики количественных методов оценки состояния питания: расчетных, регистрации, воспроизведения, физико-химических, весового метода, определения энерготрат. Качественные методы оценки состояния питания заключаются в оценке стереотипов пищевого поведения, их можно отнести к разновидности анкетно-опросных методов. Для оценки состояния здоровья предложено опираться на валеологические критерии по показателям энергопотенциала организма человека в совокупности с методом оценки уровня функциональной адаптации организма. Показана взаимосвязь рассмотренных методов. Представлена разработанная классификация методов оценки состояния питания и здоровья.
Ключевые слова: методы оценки состояния питания и здоровья, анкетно-опросные методы, стереотипы пищевого поведения, адаптация организма
EN
Methods applied in assessing the nutritional status and health of different population groups
Number: 2-3 (338-339), 2014Pages: 92-95
Section: Methods of Investigation, Quality & Safety of Food Products
Authors(s): M.S. Kurakin, R.B. Koltovich, M.N. Klishina
Annotation:
The features of methods of quantitative and quality assessment of nutritional status of various groups of the population, including children of preschool and school age are considered. The developed characteristics of quantitative methods of an assessment of nutritional status are submitted: settlement, registration, reproduction, physical and chemical, weight method, definition of energy expenditure. Qualitative methods of an assessment of nutritional status of consist in an assessment of stereotypes of food behavior, they can be carried to a kind of personal interview methods. For an assessment of a health status it is offered to rely on valeology criteria on indicators of power potential of a human body in total with a method of an assessment of level of functional adaptation of an organism. The interrelation of the considered methods is shown. The developed classification of methods of an assessment of nutritional status and health is presented.
Keywords: methods of an assessment of nutritional status and health, personal interview methods, stereotypes of food behavior, organism adaptation