RU
Реализация стратегии профилактики дефицита микронутриентов

Номер: 2-3 (338-339), 2014
Страницы: 82-84
Раздел: Методы исследования, качество и безопасность пищевой продукции
Автор(ы): Л.Н. Рождественская, Е.С. Бычкова

Аннотация:
Обоснована целесообразность разработки обогащенных продуктов питания, рассмотрены сложившиеся подходы и структура производства. Выявлены причины микронутриентного дефицита. Дано разъяснение понятий «скрытый» голод, «нутрификация», «фортификация», «саплементация», «пищевая диверсификация». Приведена характеристика «управляемой рынком» фортификации. Рассмотрена нормативно-правовая база, поддерживающая разработку и реализацию обогащенных продуктов питания с целью предотвращения дефицита пищевых нутриентов у россиян. Представлен обзор рынка компаний по разработке обогащенных продуктов питания в России. Охарактеризованы два способа обогащения пищевого продукта: добавление в продукт нутриентов в процессе его производства и направленное модифицирование метаболизма животного. Рассмотрены проблемы обогащения продуктов и пути их решения. Перечислены взаимодополняющие подходы для решения проблемы и профилактики микронутриентного дефицита, которые могут быть использованы в качестве части проектов развития регионов в целях сокращения недоедания и неполноценного питания, а также интеграции продовольственной безопасности и сотрудничества в целях развития.

Ключевые слова: обогащение продуктов питания, нутрификация, фортификация, саплементация, пищевая ценность

EN
Implementation strategy for the prevention of micronutrient deficiencies

Number: 2-3 (338-339), 2014
Pages: 82-84
Section: Methods of Investigation, Quality & Safety of Food Products
Authors(s): L.N. Rozhdestvenskaya, E.S. Bychkova

Annotation:
Expediency of development of the enriched food is proved. The developed approaches and structure of production are considered. The reasons of micronutrient deficiency are called. The explanation of the concepts “hidden” hunger, “nutrification”, “fortification”, “supplementing”, “food diversification” is given. The characteristic “operated by the market” fortification is provided. The standard and legal base supporting development and realization of enriched food for the purpose of prevention of deficiency of food nutrients at Russians is considered. The review of the market of the companies on development of the enriched food in Russia is submitted. Two ways of enrichment of foodstuff are characterized: addition in product nutrients in the course of its production and the directed modifying of a metabolism of an animal. The problems of enrichment of products and way of their decision are considered. Complementary approaches for a solution and prevention of micronutrient deficiency which can be used as part of projects of development of regions for reduction of malnutrition and defective food, and also integration of food security and cooperation for development are listed.

Keywords: enrichment of food, nutrification, fortification, supplementing, nutrition value