RU
Основные закономерности ИК-облучения семян тыквы сорта штирийская масляная

Номер: 1 (337), 2014
Страницы: 92-93
Раздел: Процессы и аппараты
Автор(ы): В.В. Деревенко, И.Н. Алёнкина, А.В. Тагаков

Аннотация:
Исследованы основные параметры ИК-облучения семян тыквы сорта Штирийская масляная, покрытых тонкой пленчатой оболочкой. Кратковременное тепловое воздействие позволяет сохранить и улучшить их белковый состав. Исследованы изменения температуры и влажности семян в зависимости от удельного теплового потока ИК-облучения, расстояния между слоем семян и ИК-лампами, продолжительности облучения и влажности исходных семян. Получены уравнения регрессии для расчета температуры и влажности семян тыквы при ИК-облучении в зависимости от изученных конструктивно-технологических факторов. С целью выбора управляющих воздействий проведена оценка уровня влияния указанных факторов на температуру и влажность семян тыквы. Полученные результаты рекомендуется использовать для обоснования параметров ИК-облучения семян тыквы сорта Штирийская масляная и при разработке терморадиационного оборудования.

Ключевые слова: семена тыквы сорта Штирийская масляная, ИК-облучение, зоны лучшего и худшего выходов

EN
Basic laws of IR-radiation of pumpkin seeds variety “Styrian oil”

Number: 1 (337), 2014
Pages: 92-93
Section: Processes & Apparatus
Authors(s): V.V. Derevenko, I.N. Alenkina, A.V. Tagakov

Annotation:
The basic parameters of IR-radiation of pumpkin seeds of a variety “Styrian oil”, covered with a thin filmy cover are investigated. Short-term thermal influence allows to keep and improve their proteinaceous composition. Changes of temperature and humidity of seeds depending on a specific thermal stream of IR-radiation, distance between a layer of seeds and IR-lamps, durations of irradiation and humidity of initial seeds are investigated. The regression equations for calculation of temperature and humidity of pumpkin seeds are received at IR-radiation depending on the studied constructive technology factors. With the purpose of choice of control actions undertook an assessment of the impact of these factors on temperature and humidity of pumpkin seeds. The received results are recommended to be used for basis of IR-radiation parameters of pumpkin seeds of a variety “Styrian oil” and when developing the thermo-radiation equipment.

Keywords: pumpkin seeds of variety “Styrian oil”, IR-radiation, best and worst band outputs