RU
Влияние криообработки на прочностные свойства плодов перца черного горького
Номер: 1 (337), 2014Страницы: 85-87
Раздел: Процессы и аппараты
Автор(ы): Н.В. Косова, З.А. Меретуков, Е.П. Кошевой
Аннотация:
Измельчение частиц пряного растительного сырья – важная технологическая операция при производстве пищевых продуктов с добавками пряностей. Криообработка пряного растительного сырья перед измельчением позволяет сократить потери ценных летучих компонентов. В данной статье представлены результаты исследований влияния криообработки на механические характеристики плодов перца черного горького. Дана сравнительная оценка исследованных прочностных параметров плодов без и с криообработкой. Представлены зависимости для расчета прочностных характеристик исследованных объектов. Установлено, что разрушение плодов перца черного горького происходит в области упруго-пластичной деформации, не достигая области пластичной деформации. Для расчета использована функция Heaviside Step Functions в программной среде Mathcad. Показана возможность снижения энергетических затрат при измельчении криообработанных плодов перца черного горького.
Ключевые слова: плоды перца черного, криообработка, прочностные характеристики
EN
Influence of cryoprocessing on strength properties of fruits of black pepper bitter
Number: 1 (337), 2014Pages: 85-87
Section: Processes & Apparatus
Authors(s): N.V. Kosova, Z.A. Meretukov, E.P. Koshevoy
Annotation:
Crushing of particles of spicy vegetable raw materials is important technological operation by production of foodstuff with additives of spices. Cryoprocessing of spicy vegetable raw materials before crushing allows to reduce losses of valuable flying components. The researches results of influence of cryoprocessing on mechanical characteristics of fruits of pepper of the black bitter are presented in this article. The comparative assessment of the studied strength parameters of fruits without and with cryoprocessing is given. Dependences for calculation of strength characteristics of the studied objects are presented. It is established that destruction of fruits of pepper of the black bitter happens in the field of elastoplastic deformation, without reaching area of plastic deformation. For calculation the Heaviside Step Functions function in the program Mathcad environment is used.The possibility of decrease in power expenses is established when crushing the cryoprocessed fruits of pepper of the black bitter.
Keywords: fruits of pepper black, cryoprocessing, strength characteristics