RU
Влияние добавки хитозана на продолжительность хранения рыборастительных полуфабрикатов

Номер: 5-6 (335-336), 2013
Страницы: 30-30
Раздел: Методы исследования, качество и безопасность пищевой продукции
Автор(ы): Е.Г. Кубенко, Г.И. Касьянов, С.В. Рохмань

Аннотация:
Исследована возможность использования хитозана, полученного из панциря гаммаруса азовского, в технологии рыборастительных полуфабрикатов с целью увеличения срока их годности. Определена растворимость хитозана в различных пищевых кислотах и концентрация его в растворе с постоянной эффективной вязкостью для сохранения формы рыборастительных полуфабрикатов. Установлено, что наилучшим образом хитозан растворяется в 1%-м растворе уксусной кислоты, а оптимальная его концентрация 4%. Исследовано влияние 4%-х растворов хитозана различной молекулярной массы на срок годности рыборастительных полуфабрикатов. Установлено, что добавка раствора хитозана с молекулярной массой 320 кДа увеличивает срок годности продуктов.

Ключевые слова: хитозан, рыборастительные полуфабрикаты, растворы кислот, срок годности продуктов

EN
Influence of chitosan additives on storage period of fish-vegetable semi-finished products

Number: 5-6 (335-336), 2013
Pages: 30-30
Section: Methods of Investigation, Quality & Safety of Food Products
Authors(s): E.G. Kubenko, G.I. Kasyanov, S.V. Rokhman

Annotation:
Explore the feasibility of using chitosan from shell of gammarus of the Azov, technology fish-vegetable semi-finished products to increase their shelf-life. Determined solubility of chitosan in various food acids and concentration in a solution with a constant effective viscosity for shape retention fish-vegetable semi-finished products. It is established that the best way chitosan soluble in 1% solution of acetic acid and its optimal concentration of 4%. The influence of 4% of chitosan solutions of various molecular mass to the expiration date fish-vegetable semi-finished products is investigated. It is established that the addition of chitosan solution with a molecular mass 320 kDa increases the shelf life of products.

Keywords: chitosan, fish-vegetable semi-finished products, solutions of acids, shelf life of products