RU
Использование профилактической соли и антигипертензивных трав и плодов в технологии рыбных пресервов
Номер: 4 (334), 2013Страницы: 49-52
Раздел: Технология
Автор(ы): Э.А. Лейумаа, О.Я. Мезенова
Аннотация:
Исследована возможность замены поваренной пищевой соли на профилактическую соль в технологии рыбных пресервов, показаны перспективы использования настоев гипотензивных трав и плодов при предварительном посоле рыбы для придания пресервам лечебно-профилактических свойств. Рассмотрен химический состав профилактической соли. Представлены профилограммы вкуса и аромата экспериментальных образцов пресервов с различными гипотензивными фитодобавками. Выявлены оптимальные из них для использования в технологии рыбных пресервов с лечебно-профилактическими свойствами.
Ключевые слова: рыбные пресервы, соль профилактическая, лечебно-профилактические свойства, артериальная гипертензия, килька, омела белая, арония черноплодная, боярышник, хвощ полевой, мелисса лекарственная, брусника
EN
Use of profilactic salt and antihypertensive herbs and fruits in the technology of fish preserves
Number: 4 (334), 2013Pages: 49-52
Section: Technology
Authors(s): E.A. Leyumaa, O.Ya. Mezenova
Annotation:
There are investigated the possibility of replacing table salt for preventive salt in the technology of fish preserves. Also there are shown the prospects of the antihypertensive extract herbs use while prior fish salting in order to make preserves with health care properties. There are considered the chemical composition of prophylactic salt. There are presented experimental preserves samples flavor profilograms with different antihypertensive phyto-additives. Are revealed optimum of them for use in technology of fish preserves with curative properties.
Keywords: fish preserves, salt preventive, curative and preventive properties, hypertension, sprat, mistletoe, chokeberry Aronia, hawthorn, horsetail, Melissa officinalis, cranberries