RU
Получение и характеристика водорастворимого глюкана Saccharomyces cerevisiae
Номер: 4 (334), 2013Страницы: 29-31
Раздел: Химия пищевых продуктов и материалов
Автор(ы): Н.К. Черно, К.И. Шапкина
Аннотация:
Частичной ферментативной деструкцией в-глюкана клеточных стенок дрожжей Saccharomyces сerevisiae, выделенного пероксидным методом, получен его высокомолекулярный водорастворимый фрагмент. Установлены условия, при которых около 70% сухой массы исходного глюкана преобразуется в водорастворимую форму, содержащую макромолекулы с молекулярными массами в диапазоне 1–30 кДа. Показано наличие тройной спирали как элемента структуры водорастворимого глюкана.
Ключевые слова: пекарские дрожжи, в-глюкан, ферментативная деструкция
EN
Preparation and characterization of water-soluble glucan of Saccharomyces cerevisiae
Number: 4 (334), 2013Pages: 29-31
Section: Chemistry of Food Products & Materials
Authors(s): N.K. Cherno, K.I. Shapkina
Annotation:
The water-soluble fragment with high molecular weight was obtained by the partial enzymatic degradation of cell wall в-glucan from yeast Saccharomyces cerevisiae that was isolated by the peroxide method. The conditions of obtaining about 70% of water-soluble form that contain macromolecules with molecular weight from 1 to 30 kDa from the initial glucan were established. It is shown that the triple helix is an element of the water-soluble glucan structure.
Keywords: baker's yeast, в-glucan, enzymatic degradation