RU
Протолитические равновесия в водных растворах при образовании объемных бициклов янтарной кислоты
Номер: 2-3 (332-333), 2013Страницы: 41-44
Раздел: Химия пищевых продуктов и материалов
Автор(ы): О.Н. Шелудько, Н.К. Стрижов, Т.В. Гузик, В.Ю. Холявко
Аннотация:
Проведен анализ изменения структуры димеров янтарной кислоты (ЯК) в водных растворах в процессе титрования. Показано, что ЯК титруется в одну ступень, но она и ее соли существуют в виде димеров, представляющих собой объемные бициклические структуры, которые титруются как четырехосновные кислоты. Проведено сравнение кривых титрования димеров янтарной, иминодиянтарной и этилендиаминодиянтарной кислот.
Ключевые слова: янтарная кислота, иминодиянтарная и этилендиаминодиянтарная кислоты, димеризация линейная и циклическая, константы равновесий
EN
Protolytic balances in water solutions at formation of volume bicycles of amber acid
Number: 2-3 (332-333), 2013Pages: 41-44
Section: Chemistry of Food Products & Materials
Authors(s): O.N. Sheludko, N.K. Strizhov, T.V. Guzik, V.Yu. Kholyavko
Annotation:
The analysis of change of structure of dimer of the amber acid (AA) in water solutions in the course of titration is carried out. It is shown that the АA titrate in one step, but it and its salts exist in the form of the dimers representing volume bicyclic structures, which titrate as quadribasic acids. Comparison of curves of titration of dimer of amber, iminodiamber and etilendiaminodiamber acids is carried out.
Keywords: amber acid, iminodiamber and etilendiaminodiamber acids, dimerization linear and cyclic, constants of balance