RU
Антиоксидантные свойства овощного сырья и овощных основ для получения супов-пюре

Номер: 1 (331), 2013
Страницы: 16-18
Раздел: Сырье
Автор(ы): Н.В. Макарова, В.П. Бординова

Аннотация:
Представлены экспериментальные данные по исследованию химического состава – содержания фенолов, флавоноидов, в-каротина – и антиоксидантной активности (по методам DPPH и FRAP) основ для получения супов-пюре: тыквенного, перцевого, томатного и исходного сырья для их получения: тыквы сорта Новинка, тыквенного пюре. Исследован процесс ингибирования образования малондиальдегида по методу TBARS для овощных супов-пюре на основе куриного бульона.

Ключевые слова: овощи, суп-пюре, фенолы, флавоноиды, антиоксидантная активность, малондиальдегид

EN
Antioxidant properties of vegetable raw materials and vegetable bases for reception of soups-mashed potatoes

Number: 1 (331), 2013
Pages: 16-18
Section: Food Raw Materials & Ingredients
Authors(s): N.V. Makarova, V.P. Bordinova

Annotation:
The experimental data on chemical compound research (maintenance of phenols, flavonoids, в-carotin) and antioxidant activity (on methods DPPH and FRAP) bases for reception of soups-mashed potatoes: pumpkin, peppers, tomato and initial raw materials for their reception: pumpkins of a grade the Novinka and pumpkin mashed potatoes are presented. Process of inhibition of formation malondialdehyde on method TBARS for vegetable soups-mashed potatoes on the basis of a chicken broth is investigated.

Keywords: vegetables, cream soup, phenols, flavonoids, antioxidant activity, malondialdehyde