RU
Содержание пектиновых веществ и витаминов в плодах дикорастущих растений Дагестана в зависимости от почвенно-климатических условий
Номер: 1 (331), 2013Страницы: 14-15
Раздел: Сырье
Автор(ы): Б.М. Гусейнова, Т.И. Даудова
Аннотация:
Установлено, что экологические условия предгорья и горных долин Дагестана способствуют более значительному накоплению пектиновых веществ, витаминов С и Р в плодах дикорастущих алычи, ежевики, кизила, мушмулы, облепихи и терна, чем в созревающих на равнине. Рекомендовано использовать плоды дикорастущих растений для получения продуктов с высокими диетическими, радиопротекторными и лечебно-профилактическими свойствами.
Ключевые слова: плоды дикорастущих растений, пектин, витамины, условия произрастания
EN
Content of pectin substances and vitamins in fruits of wild plants of Dagestan depending on soil-climatic conditions
Number: 1 (331), 2013Pages: 14-15
Section: Food Raw Materials & Ingredients
Authors(s): B.M. Guseynova, Т.I. Daudova
Annotation:
It is established, that ecological conditions of the foothills and mountain valleys of Daghestan contribute to a significant accumulation of pectin substances, vitamins C and P in the fruits of wild cherry plum, blackberry, dogwood, medlar, sea-buckthorn and thorns, than in mature on the plain. It is recommended to use the fruits of wild plants to produce products with high dietary, radiation protection and treatment-and-prophylactic properties.
Keywords: fruits of wild plants, pectin, vitamins, growing conditions