RU
Оценка эффективности биологически активных добавок для профилактики ожирения

Номер: 5-6 (329-330), 2012
Страницы: 96-98
Раздел: Методы исследования, качество и безопасность пищевой продукции
Автор(ы): В.В. Садовой, А.А. Аралина, О.Ю. Бунина, Т.В. Щедрина

Аннотация:
Методами компьютерной химии изучены молекулярные свойства L-карнитина, лецитина и аллицина. Молекулярным докингом выявлены липотропные свойства L-карнитина и обоснована целесообразность использования лецитина и аллицина в качестве препаратов, препятствующих новообразованию жира. Пищевая добавка с рекомендуемыми биологически активными добавками использована в технологии вареных колбас. Подтверждены профилактические свойства, высокая биологическая ценность и безопасность мясопродукта.

Ключевые слова: L-карнитин, лецитин, аллицин, липаза, молекулярные свойства, молекулярный докинг, комплексные соединения

EN
Evaluation of biologically active additives for the prevention of obesity

Number: 5-6 (329-330), 2012
Pages: 96-98
Section: Methods of Investigation, Quality & Safety of Food Products
Authors(s): V.V. Sadovoy, A.A. Aralina, O.Yu. Bunina, T.V. Schedrina

Annotation:
With the help of computational chemistry studied the molecular properties of L-carnitine, lecithin and allicin. Molecular docking revealed lipotropic properties of L-carnitine and the expediency of the use of lecithin and allicin as the drugs prevent the formation of new fat. Nutritional supplement with recommended biologically active components used in the technology of cooked sausages. The preventive properties, high biological value and safety of meat products are confirmed.

Keywords: L-carnitine, lecithin, allicin, lipase, molecular properties, molecular docking, complex compounds