RU
Новые биополимерные композиции для получения капсулированных пищевых добавок

Номер: 4 (328), 2012
Страницы: 13-15
Раздел: К 100-летию Воронежского государственного аграрного университета имени императора Петра I
Автор(ы): И.А. Глотова, Е.Н. Макаркина, Е.Е. Курчаева, М.В. Проняева

Аннотация:
Предложены рецептурно-компонентные решения и режимы получения биополимерных диспергированных композиций из модифицированного коллагенсодержащего сырья, по физико-химическим свойствам применимые для производства капсулированных форм пищевых добавок. Исследование и сравнительная оценка комплекса показателей качества формовочных дисперсных систем с аналогами, представленными на современном отечественном рынке капсулированных продуктов, свидетельствуют о возможности внедрения в производство коллагеновых основ для получения пищевых добавок в виде капсул.

Ключевые слова: капсулированные продукты, коллаген, модификация белка, биополимерная пленка, порошкообразные полуфабрикаты

EN
New biopolymer compositions for encapsulated nutritional supplements

Number: 4 (328), 2012
Pages: 13-15
Section: To the 100-th Anniversary of Voronezh State Agricultural University of Emperor Peter I
Authors(s): I.A. Glotova, E.N. Makarkina, E.E. Kurchaeva, M.V. Pronyaeva

Annotation:
Prescription and component decisions and modes of receiving the biopolymeric dispersed compositions from the modified collagen-containing raw materials, on physical and chemical properties applicable for production of capsulated forms of food additives are offered. Research and a comparative assessment of a complex of indicators of quality of forming disperse systems with the analogs presented in the modern domestic market of encapsulated products, testifies to introduction possibility in production of collagenic bases for receiving food additives in the form of capsules.

Keywords: capsulated foodstuffs, collagen, protein modification, biopolymer films, powdery semi-finished products