RU
РАЗРАБОТКА МЕТОДА ОДНОВРЕМЕННОГО ОПРЕДЕЛЕНИЯ СУММЫ ОРГАНИЧЕСКИХ И МИНЕРАЛЬНЫХ КИСЛОТ В СОКАХ И НАПИТКАХ

Номер: 2-3 (320-321), 2011
Страницы: 99-101
Раздел: Методы исследования, качество и безопасность пищевой продукции
Автор(ы): О.Н. ШЕЛУДЬКО, Н.К. СТРИЖОВ, Д.А. ГОЛОМИДОВ

Аннотация:
В трех последовательно соединенных ячейках кулонометрически генерированным основанием проведено потенциометрическое титрование трех проб одновременно. Данный прием в три раза увеличил производительность метода. Добавение к 20–100 см3 водного раствора, содержащего небольшое количество кислоты, сухой соли хлорида калия, натрия или лития позволило в несколько раз повысить количество определяемой кислотности и увеличить точность определения.

Ключевые слова: одновременное титрование, повышение нижнего предела определения, равновесие в растворах кислот, сумма титруемых кислот

EN
DEVELOP A METHOD FOR SIMULTANEOUS DETERMINATION OF ORGANIC AND MINERAL AMOUNT ACIDS IN JUICES AND DRINKS

Number: 2-3 (320-321), 2011
Pages: 99-101
Section: Methods of Investigation, Quality & Safety of Food Products
Authors(s): O.N. SHELUDKO, N.K. STRIZHOV, D.A. GOLOMIDOV

Annotation:
In three series-connected cells coulometric generated base potentiometric titration performed three samples simultaneously. This technique is almost tripled the performance of the method. In vole 20–100 cm3 aqueous solution containing a small amount of acid was added dry salt potassium chloride, sodium or lithium allowed several times to increase the amount determined by the acidity and increase accuracy.

Keywords: simultaneous titration, increasing the lower limit of detection, equilibrium in acid solutions, amount of titratable acids