RU
ПИЩЕВЫЕ РАСТИТЕЛЬНЫЕ ДОБАВКИ – АКТИВАТОРЫ ОКИСЛИТЕЛЬНО-ВОССТАНОВИТЕЛЬНЫХ ПРОЦЕССОВ ПРИ ПРОИЗВОДСТВЕ РЫБНЫХ ПРОДУКТОВ

Номер: 1 (319), 2011
Страницы: 112-112
Раздел: Краткие сообщения
Автор(ы): И.А. ПАЛАГИНА, М.Ф. РУДЕНКО, Е.Ю. ЛЕБЕДЕВА, О.В. ЧЕРНЫШОВА

Аннотация:
Изучено влияние на ферментолиз фарша каспийской кильки листьев растений, произрастающих в Астраханской области: бузины черной, эстрагона, унаби. Установлено, что листья исследованных растений в течение 8 ч способны ингибировать гнилостную микрофлору в рыбном фарше. Через 6 ч окислительно-восстановительный потенциал (ОВП) фарша каспийской кильки с листьями в 3 раза больше, чем ОВП исходного фарша.

Ключевые слова: ферментированные рыбные продукты, окислительно-восстановительный потенциал, барьерная технология гидролизатов

EN
VEGETABLE FOOD ADDITIVE IS THE ACTIVATOR OF REDUCTIVE-OXIDATIVE PROCESSES IN PRODUCTION OF TINNED-FISH

Number: 1 (319), 2011
Pages: 112-112
Section: Short Reports
Authors(s): I.A. PALAGINA, M.F. RUDENKO, E.YU. LEBEDEVA, O.V. CHERNYSHOVA

Annotation:
The influence of fermenting of the Caspian sprat force-fish was investigated by the leaves of Astrakhan region plants: an elder-berry black, tarragon, a zizyphus. The leaves of explored plants during 8 hours are capable to inhibit putrefying micro flora in the force-fish. After 6 hours reductive-oxidative potential (ROP) of the Caspian sprat force-fish with the leaves in 3 times more than ROP of starting force-fish.

Keywords: fermented fish products, reductive-oxidative potential, barrier technology of the hydrolysates