RU
ЭЛЕКТРОФОРЕТИЧЕСКОЕ ОПРЕДЕЛЕНИЕ ГАЛЛОВОЙ КИСЛОТЫ В КОНЬЯКАХ

Номер: 5-6 (317-318), 2010
Страницы: 92-95
Раздел: Методы исследования, качество и безопасность пищевой продукции
Автор(ы): Т.Г. ЦЮПКО, И.Н. ГУНЬКИН, З.А. ТЕМЕРДАШЕВ

Аннотация:
Разработана и оптимизирована экспрессная методика прямого электрофоретического определения галловой кислоты в коньяке. Методика позволяет идентифицировать и количественно определять галловую кислоту в диапазоне концентраций 0,3–50 мг/л. Время анализа одной пробы 7 мин, погрешность менее 10%. Методика апробирована на коньяках разных марок. Выявлена тенденция накопления галловой кислоты по мере выдержки коньяка. Оценить возраст коньяка по содержанию галловой кислоты можно имея набор коньяков с разным сроком выдержки, изготовленных по одинаковой технологии.

Ключевые слова: капиллярный электрофорез, коньяк, нелетучие компоненты, галловая кислота

EN
ELECTROPHORETIC DETERMINATION OF GALLIC ACID IN COGNACS

Number: 5-6 (317-318), 2010
Pages: 92-95
Section: Methods of Investigation, Quality & Safety of Food Products
Authors(s): T.G. TSYUPKO, I.N. GUNKIN, Z.A. TEMERDASHEV

Annotation:
The express procedure of direct electrophoretic determination of gallic acid in cognac was and optimized. The procedure allows identification and quantitative determination of gallic acid in wide range of concentration (0,3–50 mg/l). The analysis of one sample takes 7 minutes; an error is less than 10%. The procedure is approved on cognacs of different s. The accumulation tendency of gallic acid depending on cognac ageing is revealed. It is found that the estimation of cognac age based on gallic acid is possible in case of cognacs with different time of ageing made by the same technology.

Keywords: capillary electrophoresis, cognac, nonvolatile components, gallic acid