RU
Антиокислительное действие ягод
Номер: 2-3 (314-315), 2010Страницы: 10-12
Раздел: Научный обзор
Автор(ы): Н.В. Макарова, А.В. Зюзина, Ю.И. Мирошкина
Аннотация:
Представлены данные исследований антиоксидантной активности ягод, опубликованные за последние 10 лет. Антиокислительное действие экстрактов ягод изучено как на биологических, так и на химических системах. Выявлена связь между содержанием отдельных компонентов ягод и их антиокислительной активностью. Суммированы сведения по влиянию различных факторов на способность содержащихся в ягодах веществ улавливать свободные радикалы. Представлены примеры практического использования ягод в качестве антиоксидантов в пищевых системах.
Ключевые слова: свободные радикалы, окисление, антиоксидантная активность, ягоды, фенольные вещества, антоцианы.
EN
ANTIOXIDATION EFFECT OF BERRIES
Number: 2-3 (314-315), 2010Pages: 10-12
Section: Scientific Review
Authors(s): N.V. MAKAROVA, A.V. ZYUZINA, YU.I. MIROSHKINA
Annotation:
The data about investigation of berries antioxidant activity published for last ten years were presented. Antioxidation effect of berries extract was studied with the help of biological and chemical systems. The connection between berries content of individual components and their antioxidant activities were exposed. The information about impact of the different factors on ability of substances containing in berries catch the free radicals was summarized. The examples of berries practical use in food systems as the antioxidant were showed.
Keywords: the free radicals, oxidation, antioxidant activity, berries, fenolic substance, anthocyanins.