RU
Изменение активности лектинов семян клещевины и сои под влиянием метасиликата натрия

Номер: 1 (313), 2010
Страницы: 21-22
Раздел: Химия пищевых продуктов и материалов
Автор(ы): Алешин В.Н., Войченко О.Н., Минакова А.Д., Лобанов В.Г.

Аннотация:
Изучено влияние метасиликата натрия на способность лектинов из семян клещевины сорта Белореченская и сои сорта Альба вызывать агглютинацию эритроцитов 2-й группы крови человека. Установлено, что метасиликат натрия уменьшает активность лектинов семян клещевины и сои.

Ключевые слова: лектины, метасиликат натрия, клещевина, соя, агглютинация эритроцитов

EN
Change of lectins activity from castor bean and soybean seeds under the influence of sodium metasilicate

Number: 1 (313), 2010
Pages: 21-22
Section: Chemistry of Food Products & Materials
Authors(s): Aleshin V.N., Voychenko O.N., Minakova A.D., Lobanov V.G.

Annotation:
Sodium metasilicate influence on the ability of lectins from castor bean variety Belorechenskaya and soybean variety Alba to cause agglutination of human blood group A erythrocytes was studied. Sodium metasilicate was found out to diminish the activity of lectins from castor bean and soybean seeds.

Keywords: lectins, sodium metasilicate, castor bean, soybean, erythrocyte agglutination.